Kendini Gerçekleştirebilen İnsanlar
Psikoloji bağlamında kendini gerçekleştirmek demek, bütün gizilgücünü (potansiyelini) kullanabiliyor olmak demektir. Kendini gerçekleştirebilen insan sayısı çok azdır; çünkü, çoğu insan, günlük yaşamın sıradan baskıları altında yuvarlanıp giderek yaşamını sürdürür. Psikolog Abraham Maslow, gereksinmelerin aşama sırasını tanımlarken, insan davranışlarını güdüleyen değişik gereksinmelerden söz etmiştir. Bu aşama sırası, genellikle, daha temel ve yalın gereksinmelerin en alt düzeyde, daha karmaşık gereksinmelerin en yukarıda yer aldığı bir piramit biçiminde gösterilir.
Bu aşama sırasının en tepesinde kendini gerçekleştirme yer alır. Burada vurgulanmak istenen, insanın, önce diğer gereksinmeleri karşılandıktan sonra ancak kendini gerçekleştirebileceğidir. Kendini gerçekleştirebilen insanların birtakım özellikleri tanımlanmıştır:Kendini gerçekleştirebilen insanların sık sık “akış” yaşantıları olur. Psikolog Dr. Csikszentmihalyi’nin tanımladığı “akış” yaşantısı, insanların kendilerini, başka hiçbir şeyi umursamayacak denli, bir etkinliğe kaptırmaları olarak tanımlanır. Akış yaşantısı, insanların yaptıkları işi, yalnızca o işi yapma adına yapmayı sürdürdükleri zaman eriştikleri zihinsel bir durumdur, bir kendinden geçme durumudur. Akış yaşantısı sırasında, zaman duygusunun, saatin gerçek ilerleyişi ile ölçülen zamanla ilişkisi çok az olur.Kendini gerçekleştiren insanlar, kendilerini ve başkalarını koşulsuz ve oldukları gibi kabul ederler. Kendilerini severler ve bir suçluluk duygusu yaşamadan yaşamdan zevk alırlar.
Bu kişiler, kendilerini oldukları gibi kabul etmelerinin yanında, başkalarını da oldukları gibi kabul ederler. Kimseyi dışlamazlar, ötekileştirmezler. Demokrat bir dünya görüşleri vardır.Kendini gerçekleştiren insanlar gerçekçidirler. Bilinmezlikler ve belirsizlikler karşısında büyük bir kaygı duymazlar. Gerçekliklerle barışıktırlar ve “Bu neden benim başıma geldi?” diye sormaktansa, diğer bir deyişle “Böyle bir durum benim başıma gelmemeliydi… “ demektense ya da “Keşke…” demektense, “Değil mi ki böyle bir durum başıma geldi, ben şimdi ne yapabilirim?” diye sorarlar. Çözüm odaklıdırlar…Kendini gerçekleştiren insanlar törel (ahlaki) değerlere çok önem verirler ve sorumluluk sahibidirler. Yaşam sorunları karşısında sorun çözme becerilerini işe koşarlar ve başkalarının da kendilerini geliştirmeleri için onlara yardımcı olmaya çalışırlar.Kendini gerçekleştiren insanlar özerktirler ve son derece bağımsız davranma eğilimi gösterirler. Başkalarının, mutluluk ve yaşamdan doyum bulma anlayışlarını körü körüne benimsemezler ve kendi yollarını kendileri çizerler.Kendini gerçekleştiren insanlar özel yaşamlarına değer verirler ve yalnızlığın da tadını çıkartırlar. Başkalarıyla birlikte olmayı severlerse de, kendi kişisel yolculukları, kendilerini bulmaları, kendilerini geliştirmeleri ve kendi gizilgüçlerini ortaya çıkarabilmeleri için, kendilerine özel zaman ayırmayı bilirler.Kendini gerçekleştiren insanların gülmece anlayışları gelişmiştir.
Değişik birtakım durumların eğlenceli yanlarını görebilirler ve kendilerine bile gülebilirler. Ancak, başkalarını kırarak ya da inciterek insanları gülünç duruma düşürmeyi istemezler ve insanlarla alay etmezler. Kendini gerçekleştiren insanlar, içlerine doğduğu gibi, doğaçlama davranırlar; yapmacık değildirler. Öte yandan, alışılagelmişin dışına çıkma eğilimi gösterirler ve yeniliğe açıktırlar. Genel kabul gören toplumsal beklentileri karşılayabiliyor olmakla birlikte, düşünceleri ve davranışlarıyla, kendilerini bunlarla sınırlı görmezler. Kendini gerçekleştiren insanlar, yalnızca varacakları yere, ulaşacakları hedefe odaklanmış değildirler; yaptıkları yolculuğun da tadını çıkartırlar. Bu kişilerin somut birtakım hedefleri hep vardır ve bu hedefe ulaşmak için gerçekleştirdikleri eylemleri yalnızca birer araç olarak görmezler ve bu eylemleri yerine getirmekten de büyük zevk alırlar. Hedeflerine ulaşmak için yaptıları yolculuğu, en az ulaşmak istedikleri hedef denli önemserler ve bu yolculuğun da keyfini çıkartırlar…