Depresyonda Olma
Depresyonda olmanın, mutsuzluk, umutsuzluk, karamsarlık, yaptıklarından zevk almama, yaşam sevincini yitirme, kendimi kınama, bitkinlik, uyku ve yeme bozuklukları gibi belirtileri hemen herkes tarafından iyi bilinir. Ancak bu belirtilerin dışında, kişinin depresyonda olduğunun başka birtakım göstergeleri daha olabilir.
Çabuk kızma erkeklerde sık görülen bir depresyon belirtisidir, ancak kadınlarda da görülebilir.
Depresyondaki kişi, yaptığı işe odaklanmakta güçlük çektiği için unutkanlıklar yaşayabilir.
Kişi, depresyonda olduğu zaman, düşünmekte, karar vermekte ve sorunlarını çözmekte büyük güçlüklerle karşılaşabilir. Kararsızlıklar yaşayabilir. Ne yapması gerektiği, nasıl bir karar vermesi gerektiği konusunda bir türlü yol alamayabilir.
Depresyonda olan kişiler, sanki duyguları kendi denetimleri altında değilmiş gibi bir izlenime kapılabilirler; dolayısıyla denetim altına alabilecekleri başka birtakım durumların arayışı içine girerler. Kendi bakış açılarına göre, her şeyin “mükemmel” olmasına çalışmaya başlayabilirler.
Bütün bu belirtilerin yanı sıra, depresyondaki kişilerin baş ağrısı, karın ağrısı gibi birtakım bedensel belirtileri de olabilir. Migren ağrıları çekebilirler, sırt ve boyun ağrıları olabilir, göğüs ağrısı ya da eklem ağrısı çekmeye başlayabilirler.
Bu kişiler, kendilerini büyük bir boşlukta hissedebilirler, aldırmaz bir tutum içine girebilirler, her şey onlara anlamsız gelmeye başlayabilir. Hiçbir duyguyu yoğun yaşayamayabilirler. Duygusal uyuşukluk içinde olabilirler.
Depresyon hastalığı, herkesi daha değişik bir biçimde etkileyebilen bir hastalıktır. Kimisi yoğun bir üzüntü çekerken, kimisi kendisini büyük bir boşluktaymış gibi hissedebilir. Kimisi her şeye kızmaya başlayabilirken, kimisi “mükemmellik” arayışı içine girebilir.
Ama, unutulmaması gereken başlıca konu, depresyonun uygun bir tedaviye son derece iyi yanıt veren bir hastalık olduğudur.