Hayır Diyebilme
Zaman zaman bize getirilen önerilere “Hayır” demek durumunda kalırız. Sonuç olarak bir günde 24 saat vardır ve bizim de bitmez tükenmez bir içsel gücümüz yoktur. Ancak birçoğumuz, “Hayır” demekte güçlük çekeriz ve böyle diyor olmamızın, ilişkilerimizi bozacağından çekiniriz.
Bir kez “Hayır” demeye karar vermişseniz, içinde bulunduğumuz durumu yönetmenizin birtakım yolları vardır.
Önce, getirilen öneride olumlu bir yan bulun. Bu yaklaşımın üç aşaması vardır: Evet-hayır-evet deme aşamaları…
Olumlayın: “Sizinle çalışmak isterim/isterdim.”
Bir sınır koyun: “Ancak, bu ay için önceden verilmiş sözlerim var.”
Bir seçenek sunun: “Bunun için daha sonra yine görüşebiliriz.”
Bir neden söyleyin: “Hayır” deme gerekçenizi açıkça belirtirseniz daha inandırıcı olursunuz.
Özgül olun: Genellikle soyut terimlerle konuşan kişilerin daha önyargılı oldukları düşünülür. Gerekçenizi daha açık ve seçik olarak belirtirseniz daha iyi anlaşılırsınız.
Seçtiğiniz dile özen gösterin: Her zaman geçerli olmasa da, genellikle, “Yapamayacağım” demektense, “Yapmayacağım” demek daha doğru bir yaklaşım olur. “Yapmayacağım, çünkü…” demek, bir gerekçeye dayalıdır; oysa “Yapamayacağım” demek, bir anlamda kapıyı aralamak demektir, “Zorlarsanız yapabilirsiniz” çağrışımı uyandırır.
“Hayır” demek, bu yanıtı vereni, “Hayır” denmesi de, bu yanıtı alanı, bir an için çok iyi hissettirmeyebilir; ancak kendine güvenli ve duyarlı bir iletişim kurarsanız, hem sınırlarınızı korumuş olur, hem de ilişkilerinize zarar vermemiş olursunuz…