Mani ve İki Uçlu Bozukluk
İki uçlu (bipolar) bozukluğun en önemli özelliği aşırı duygudurum dalgalanmalarıdır. Bu duygudurum dalgalanmalarının bir ucunda mani (coşkunluk, taşkınlık) dönemi, diğer ucunda depresyon (çökkünlük) dönemi bulunur. Kişinin öncelikle duygularını etkilediği için bu hastalık bir duygudurum bozukluğu olarak adlandırılır. Ayrıca kişinin duyguları, coşkunluk/taşkınlık ve çökkünlük gibi iki uç arasında dalgalandığı için iki uçlu bozukluk adı verilir.
Coşkunluk ve taşkınlığın olduğu mani durumunda, kabarmış bir duygudurum (aşırı bir sevinç, coşku) ya da çok kolay kızma (aşırı bir alınganlık ve öfke gösterme), uyku gereksiniminde azalma, yeteneklerini ve kendi önemini abartmanın yanı sıra büyüklük düşünceleri taşıma, daha konuşkan olma, düşüncelerinin sanki birbirleriyle yarışıyor gibi gelmesi, etkinlik ve içsel güç düzeyinde artma, dikkat düzeyinde artma ve olumsuz sonuçlarını öngörmeden dürtüsel davranma gibi belirtiler görülür. Bu dönemler, kişinin kendisini çökkün hissettiği, hiçbir şeyden zevk almadığı, yapageldiği etkinliklere artık ilgi duymadığı, yemek yeme isteği değişikliklerinin olduğu, kolay yorulduğu, uyku sorunları yaşadığı, kendisini kötü ve kimi zaman suçlu hissettiği, düşüncelerini belirli bir konu üzerinde yoğunlaştırmakta, odaklanmakta ya da karar vermekte güçlük çektiği ve zaman zaman “ölsem de kurtulsam” düşüncesine kapıldığı dönemlerle yer değiştirebilir. Mani ya da depresyon dönemleri günler ya da haftalarca sürebilir.
İki uçlu bozukluğun tedavi aşamalarından en önemlisi ilaç tedavisidir. Ilaçlarını düzgün bir biçimde kullanan kişilerin, iyilik durumlarını daha uzun süreli sürdürdükleri bilinmektedir. Ancak, kullanılan ilaçların yakından izlenmesi gerekir.